Een zitbal, waar kun je die voor gebruiken?

In de praktijk liggen meerdere zitballen. Waarvoor gebruiken we die in de praktijk en waar kun je ze thuis voor gebruiken?

Op een zitbal kun je veel verschillende oefeningen doen. Met name oefeningen voor de ‘core-stability’, oftewel de rompstabiliteit kun je goed trainen met behulp van de bal.
Daarnaast is het zitten op de bal eigenlijk al een oefening op zich voor de rompstabiliteit. De zitbal stimuleert een actieve en dynamische zithouding. Rug- en buikspieren worden meer actief gebruikt dan bij het zitten op een stoel.
Terwijl je televisie kijkt, een whats-app verstuurt of zit te eten kun je dus ondertussen je rompspieren trainen.
Ook kun je achter de computer best op je bal zitten. Zorg ervoor dat de bal hard genoeg is opgepompt en dat je de maat kiest die bij jouw lichaamslengte past.
De kniehoek moet net iets meer zijn dan 90 graden, de heuphoogte moet dus iets hoger zijn dan de kniehoogte, waarbij de voeten dan plat op de grond staan. Dan is het vervolgens belangrijk dat het bureau op de juiste hoogte staat. Als de handen plat op het toetsenbord liggen hebben de ellebogen een hoek van 90 graden. Houd je schouders daarbij ontspannen.

Zit niet te lang achtereen op de bal. Maximaal 30-60 minuten en dat bijvoorbeeld 2 à3x per dag.oefentherapie-kapelle-foto-06