Gameboyrug: oorzaak ligt in jeugd

Uit een nieuw onderzoek in the Lancet (van maar liefst 60 pagina’s) blijkt dat rugklachten wereldwijd volksziekte nummer 1 is! Nekklachten staat op nummer vier en overige spiergebonden klachten staan verderop in de top 10!

Maar hoe komt het nu dat er steeds meer volwassenen, maar ook kinderen, zijn met tal van klachten? Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan klachten zoals rugklachten, nekklachten, hamstringsklachten, vernauwingen in de rug, m. Scheuermann en scolioses (zijwaartse kromming van de rug). De oorzaak hiervoor moeten we volgens orthopeed Piet van Loon zoeken in aangeleerde patronen uit onze jeugd. Uit diverse onderzoeken blijkt namelijk dat bij al deze aandoeningen/klachten er sprake is van een bepaalde (houdings-)afwijking, namelijk een verkeerde bocht in het midden van onze rug.

Van nature uit behoren we namelijk een dubbele S-vorm in onze rug te hebben. Hierbij behoort er op precies de overgang van de onderrug naar de bovenrug een holling aanwezig te zijn. Tijdens het staan zien we deze holling vaak nog wel, maar tijdens het zitten is hij regelmatig verdwenen. Dit komt onder andere als gevolg van onze zitcultuur en doordat minder aandacht voor de houding tijdens het zitten (vroeger zagen we de schoolarts nog regelmatig en werd er veel op je houding gelet). Maar ook imitatie van de ouders speelt hierbij een rol.

Door dat we deze meer ronde houding aannemen (zie als voorbeeld hieronder) kan ons zenuwstelsel zich niet volledig ontwikkelen. Dit onderdeel van ons lichaam laat zich het beste vergelijken met een elastiekje van ons hoofd naar de tenen, welke als enige systeem in ons lichaam groeit door rek. Helaas is het zo dat door met een ronde rug te gaan zitten het zenuwstelsel zich niet volledig kan ontwikkelen en dus te kort is/wordt. Hierdoor zien we bij veel kinderen dat rechtop zitten niet meer kan worden volgehouden gedurende de dag, dat kinderen niet meer bij de grond kunnen komen als ze voorover buigen (zouden ze wel moeten kunnen. Maar ook zien we dat bij zitten met gestrekte benen de rug niet meer volledig kan worden gestrekt (zie onderstaande plaatje).

Dit te kort zijn van het zenuwstelsel kan bijvoorbeeld bij meiden in de puberteit vaker leiden tot het ontstaan van scolioses (helaas deze komen bij meiden vaker voor dan bij jongens), bij jongens tot m. Scheuermann (een aandoening waarbij de bovenrug niet meer volledig kan worden gestrekt), veel hamstringsklachten, maar ook de bekende rugklachten, nekklachten, enzovoort. Ook wervelkanaalstenoses blijken hier een oorzaak te hebben.

Gelukkig is er veel aan te doen! Maar ook hierbij geldt hoe eerder je erbij bent hoe beter. Het herstellen van de rechtop zittende houding en het terugbrengen van de holling op de overgang tussen de onderrug en de bovenrug zorgt namelijk voor een verlenging van het zenuwstelsel tot de lengte die hij behoort te hebben. Dit geldt zowel voor jong als oud! Wel is voor te stellen dat wanneer we ouder zijn het al mogelijk is dat er al schade is ontstaan, denkende aan veranderingen aan de wervels, schade aan de tussenwervelschijven, etc.. Deze schade kunnen we helaas niet terugdraaien.

Maar met preventie  kunnen we een heel eind komen! Bemerk je dus dat je veel krom zit of zie je dit bij jongere kinderen? Stuur ze dan s.v.p. door zodat we al deze klachten voor hun kunnen voorkomen. Twijfel je of hulp nodig is? Maak dan een afspraak voor een screening, dan kijken wij of behandeling noodzakelijk is.

Ps. de behandelingen voor kinderen onder de 18 worden volledig vergoed door de zorgverzekeraar.

bron: Mensendieck Lindenhoff