Pijnlijke nek- en schouderspieren bij beeldschermwerk

Tijdens beeldschermwerk wordt het lichaam statisch belast. Dat wil zeggen dat we weinig bewegen. Als een spiergroep langer dan 4 seconden dezelfde houding aanneemt, dan noemen we dat al statisch.
Een statische werkhouding zorgt ervoor dat de doorbloeding in de spieren belemmert wordt. Daardoor wordt de aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen vermindert. Het gevolg kan zijn dat spieren verkrampt of verstijfd aan gaan voelen.

Bij mensen met beeldschermwerk zijn dat niet zelden de nek- en schouderspieren.
Het is daarom belangrijk om deze spieren regelmatig in beweging te zetten.

Hieronder staan drie oefeningen beschreven die makkelijk tussendoor de werkzaamheden uit te voeren zijn. Probeer ze meerdere malen per (werk)dag uit te voeren om de spieren van nek en schouders soepel te houden.

  1. Cirkel de schouders in een kleine en rustige beweging voor- en achteruit.
  2. Draai het hoofd naar links, vervolgens langzaam (!) het hoofd voorlangs naar rechts draaien en weer langzaam voorlangs terugdraaien naar links.
  3. Armen laten hangen en ze ontspannen kleine stukjes van voor naar achter zwaaien.

Voor alle drie de oefeningen is het belangrijk dat u rechtop zit of staat. De spieren mogen wat op rek komen, maar de oefeningen mogen niet pijnlijk zijn.

Als klachten van verkrampte of verstijfde nekspieren aanhouden is het raadzaam om een keer een afspraak te maken in de praktijk. Dan wordt er specifiek gekeken naar de oorzaak van de pijnklachten en is er in het behandelplan ook aandacht voor de werkhouding en andere belangrijke factoren.

Uitleg over het schoudergewricht helpt begrijpen waarom een goede houding belangrijk is.