Tips bij het staan!

“Ga eens recht staan!” Iets wat sommige mensen best vaak te horen krijgen. Maar wat is dan een goede rechte houding? Een goede, rechte houding heeft niet alleen te maken met een gestrekte rug, maar wordt al vanaf de voeten opgebouwd.

Te beginnen bij de voeten: zet de voeten op heupbreedte en verdeel het gewicht gelijkmatig over beide voeten (niet “hangen op één been”) .
De knieën: zet de knieën los, dus niet helemaal naar achteren gestrekt. De bovenbeenspieren worden nu gebruikt om je gewicht te dragen. Hierdoor worden de knieën, maar ook de onderrug beter belast.
Het bovenlichaam: maak het bovenlichaam lang door het borstbeen iets schuin naar voren en licht omhoog te heffen. De rug- en buikspieren spannen vanzelf aan en geven zo steun aan de wervelkolom.

Dit zijn een aantal algemene tips. Iedereen heeft een andere “gewoontehouding” dus vaak geeft de oefentherapeut ook nog hele specifieke adviezen. Het automatiseren van een goede houding is soms best lastig, maar door dit regelmatig te oefenen bijvoorbeeld onder de douche, tijdens het tandenpoetsen of als je ergens staat te wachten, zal het steeds meer inslijten tot een nieuwe gewoonte.

Vindt u dit lastig? Neem dan contact met ons op.
Wij helpen u hier graag bij.