Wat is oefentherapie?

Oefentherapie, ook wel Cesartherapie, is een paramedische houdings- en bewegingstherapie.

De oefentherapeut is een allround bewegingscoach die u helpt houdings- en bewegingsgewoonten aan te leren die uw lichaam niet of minder overmatig belasten. Veel klachten hebben te maken met bijvoorbeeld te veel en onnodige spierspanning, te lang achter elkaar dezelfde bewegingen uitvoeren of met drukvermijding (pijnvermijding).

De kracht van oefentherapie is dat u de nieuw aangeleerde houdings- en bewegingsgewoonten bijna als vanzelf gaat toepassen in uw dagelijkse bezigheden. U bent weer in staat dingen zelf te doen, zonder pijn.

Mevrouw, 83 jaar, last van haar rug

Situatie
Mevrouw is vijf jaar geleden geopereerd waarbij vijf wervels in de onderrug zijn vastgezet. Na de revalidatieperiode is het een aantal jaren goed gegaan. Maar sinds een paar maanden heeft mevrouw weer last van hevige pijnklachten in de onderrug, en bij bepaalde bewegingen pijnscheuten in de rechterlies en het rechterbeen. Ze slikt dagelijks meerdere malen pijnstillers.

Oefentherapiebehandeling
Mevrouw krijgt oefeningen om het spiercorset rondom de onderrug te versterken en soepel te houden. Ook leert ze om bij haar dagelijkse houdingen en bewegingen haar rug minder te belasten. Met resultaat. Na een aantal behandelingen heeft mevrouw geen pijnstillers meer nodig en kan ze haar dagelijkse bezigheden weer zonder beperkingen uitvoeren.

Jonge man, druk leven, last van hyperventilatie

Situatie
Meneer is 29 jaar. Hij is verwezen met hyperventilatieklachten. Sinds drie maanden klaagt hij over druk op de borst, zweethanden en gevoel van benauwdheid. Hij heeft een veeleisende baan en een druk privéleven.

Oefentherapiebehandeling
De behandeling richt zich op het optimaliseren van de ademhaling, ontspanningsmanieren aanleren, inzicht geven in het ontstaan van de klachten en bewust maken van de spanning die daarbij wordt opgebouwd in het lichaam. Na zeven behandelingen gaat het zo goed dat de behandeling kan worden afgerond.

Mevrouw, 33 jaar, werk, jong gezin, hernia

Situatie
Mevrouw heeft voortdurend pijn in haar onderrug. Twee jaar eerder heeft ze een hernia gehad, ze werkt in de zorg en heeft een jong gezin. De pijnklachten zijn nu weer dagelijks aanwezig en belemmeren haar in haar werk en andere dagelijkse bezigheden.

Oefentherapiebehandeling
We zijn gestart met gerichte oefeningen om de pijnklachten te verlichten. Vervolgens heeft ze met behulp van oefeningen aangeleerd om de spieren te versterken die nodig zijn voor een juiste houdingsopbouw. Daarna heeft ze geleerd die te optimaliseren zodanig dat die houdingsopbouw als vanzelf gaat. Door het toepassen van deze nieuwe houding in allerlei dagelijkse bezigheden belast ze haar lichaam op een betere manier. Ze is inmiddels klachtenvrij en kan al haar bezigheden weer zonder beperkingen uitvoeren.